فهرست مطالب

مجله مطالعات اجتماعی ایران
سال ششم شماره 3 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1391)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/01/20
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سید حسین سراج زاده صفحه 3
  • علی یوسفی صفحه 4
  • سید سالار اجتهدنژاد کاشانی، نسرین سادات قوامی صفحات 5-26
    مقاله حاضر به بررسی جامعه شناختی تمایزهای نظری میان دو مفهوم زیارت و سیاحت به عنوان دو نوع کنش اجتماعی و دو مفهوم دارای قرابت با سبک های متمایز زندگی می پردازد و دو پدیده زائر و سیاح را به عنوان دو هویت گفتمانی مورد مطالعه قرار می دهد و بر این اساس به جستجوی این تمایز در تجربیات سه نسل از کارمندان دانشگاه شهید بهشتی می پردازد و می کوشد تفاوت های نسلی موجود در تجربه زیسته این سه نسل را درخصوص زیارت و سیاحت آشکار سازد. برای گردآوری اطلاعات در این پژوهش از تکنیک مصاحبه عمیق استفاده شده و به این منظور با 15 نفر از کارمندان سه نسل این دانشگاه مصاحبه هایی انجام گرفته است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که کاهشی محسوس در گرایش نسل سوم پاسخگویان به مقوله زیارت در مقایسه با نسل های اول و دوم حاصل شده است. همچنین در ذهنیت های پاسخگویان تمایزی مفهومی میان سیاحت و زیارت اماکن مذهبی خارج از کشور وجود دارد. این تمایز میان سیاحت و سفرهای زیارتی داخل کشور کمتر به چشم می خورد.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی گردشگری مذهبی، سیاحت، زیارت، سبک زندگی، تفاوت نسلی، هویت گفتمانی
  • حسین اکبری، آرش قهرمان، محمد مظهری صفحات 27-44
    یکی از مهمترین مسائلی که هر نهاد متولی پذیرش گردشگر یا زائر با آن مواجه است، شناسایی میزان رضایت گردشگران از خدمات ارائه شده است. نظر به آنکه نهادهای شهری همواره می کوشند برای گردشگران در مقاطع مختلف سال امکان حضور با اهداف سیاحتی و زیارتی را پدید آورند و اینکه فراهم کردن زمینه های مذکور هزینه های زیادی به دنبال دارد، مناسب است نهادهای مورد اشاره از برون داد این سفرها و کارایی برنامه های اجراشده در جلب رضایت بهره برداران مطلع باشند. لذا مقاله حاضر در چهارچوب فراتحلیل و با استفاده از آماره های میانگین استاندارد و میانگین وزنی استاندارد شده و با مطالعه منابع علمی معتبر داخلی و خارجی و بررسی اولیه نتایج بیش از 70 پروژه تحقیقاتی و گزینش 16 مورد از آن ها، به بررسی و تحلیل جامعه شناختی میزان رضایت گردشگران به تفکیک ابعاد در شهر مشهد و نوسانات آن در سالهای اخیر پرداخته است. یکی از چهارچوبهای نظری در حوزه جامعه شناسی مصرف، درنظرگرفتن گردشگر درمقام «مشتری» است که خدمات گردشگری را از سازمان ارائه دهنده و شهر میزبان خریداری میکند. یافته های این پژوهش بیانگر آن است که در بین ابعاد مختلف، رضایت از سفر، وضعیت بهداشت و تغذیه در پایین ترین سطح و رضایت از همسفران در بالاترین سطح قرار داشته است.
    کلیدواژگان: گردشگری، رضایت از سفر، فراتحلیل، زائر، مشهد
  • مجید حیدری چروده، حمیدرضا همت آبادی، محمد اکبری فریمانی صفحات 45-62
    مقاله حاضر به منظور توصیف و تحلیل نیازهای فرهنگی زائران خارجی حرم رضوی در شهر مشهد انجام شده است. برای این هدف، نیازهای فرهنگی حیطه زیارت در پنج بعد عاطفی، اعتقادی، مناسکی، دانشی و پیامدی شناسایی شده و به روش پیمایشی در نمونه 1427 نفری از زائران آذری زبان، اردوزبان، انگلیسی زبان و عرب زبان اجرا شده است. نتایج نشان داد که نیازهای دانشی در صدر سلسله مراتب نیازهای زائران خارجی قرار داشته و پس از آن نیازهای پیامدی در مرتبه دوم قرار دارد. سه نیاز عاطفی، اعتقادی و مناسکی در حد بسیار پایینی قرار دارند. مقایسه نیازهای پنج گانه نشان داد که تفاوت بین سطوح آن ها به لحاظ آماری معنادار است و علاوه بر آن بین چهار گروه مورد بررسی از زائران خارجی نیز تفاوت معناداری از لحاظ شدت نیازهای فرهنگی مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: امام رضا (ع)، نیاز، نیاز فرهنگی، زیارت، زائران خارجی
  • محمد قاسمی خوزانی، سلمان حیاتی، مهدی کاظمی بی نیاز، محسن حجازی جوشقانی صفحات 63-86
    چگونگی گذران اوقات فراغت به عنوان پدیده ای اجتماعی در کلان شهر مشهد، با توجه به قداست و اهمیت بین المللی این شهر، از جمله مسائلی است که نگاه ویژه ای را برای تدوین راهبرد و برنامه ریزی در این زمینه می طلبد. هدف این پژوهش به طور کلی اولویت بندی راهبردهای توسعه اوقات فراغت زائران در کلان شهر مشهد است. روش پژوهش توصیفی/ تحلیلی با ماهیتی قیاسی، برگرفته از نگرش سیستمی است و روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای/ اسنادی و پیمایشی بوده که از 50 پرسش نامه محقق ساخته به روش دلفی استفاده شده است. ابزار مورد استفاده در این پژوهش تکنیک سوات است. در این پژوهش مشخص شد که در کلان شهر مشهد در زمینه اوقات فراغت، وزن اصلی با قوت ها و فرصت هاست. نتایج پژوهش نشان می دهد که کلان شهر مشهد در موقعیت تهاجمی قرار گرفته و این واقعیت بیانگر آن است که کلان شهر مشهد باید از قوت ها و فرصت های خود برای رفع ضعف ها و تهدیدها استفاده کند. همچنین راهبرد ارتقای عملکرد زیرساخت های گذران اوقات فراغت موجود و خلق فضای کالبدی و معنوی متناسب با فرهنگ زیارت اولویت اول را در بین راهبردهای تهاجمی به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: اوقات فراغت، زائر، مدیریت راهبردی، توسعه راهبردی، شهر مشهد
  • مهدی سقایی، فرامرز نودهی، زهره جوانبخت قهفرخی، سید محمدباقر طباطبایی صفحات 87-108
    زیارت به عنوان یک فرآیند اجتماعی دیرپا که در بطن جوامع انسانی ریشه دارد، با مکان مقدس که مقصد سفرهای زیارتی است در ارتباط قرار دارد. حرم مطهر امام رضا (ع) از جمله مکان های مقدسی است که هرساله میلیون ها زائر برای زیارت به این مکان سفر می کنند. در مقصد این سفرهای زیارتی و با توجه به کنش مستقیم مابین زائران و مجاوران امام رضا (ع) در محدوده شهر و در شعاع مشخص متنی فضایی حاصل از زیارت تولید می شود. این مقاله با تاسی به نظر دیالکتیسین ها، بخصوص نظر هنری لوفور درباره تولید فضا، به شناخت و مطالعه تولید متن فضایی زیارت امام رضا (ع) پرداخته و چگونگی تولید، خوانش، مختصات و ویژگی های این متن فضایی را مورد بررسی قرار می دهد. در نتیجه این تحقیق نظری و تحلیلی، متن فضایی زیارت امام رضا (ع) در چارچوب مدلی مفهومی در تطبیق با مدل لوفور توضیح داده شده و تقابل های دودویی و گونه شناسی موجود در متن فضایی زیارت مورد ارزیابی قرار می گیرد. بر مبنای این بررسی ها پیش یابی های مرتبط با متن فضایی زیارت ارائه و این نتیجه حاصل شده است که متن فضایی زیارت امام رضا (ع) متنی فرهنگی است که تمامی عناصر آن در خدمت معرفت افزایی و تعمیق آگاهانه زائران و مجاوران از زیارت و متن زیارت است. بنابراین، لازم است در هنگام تصمیم گیری برای هر عنصر کلان یا خرد متن فضایی زیارت امام رضا (ع)، میزان تاثیر آن در موارد فوق سنجیده شود و این سنجش مورد ارزیابی و اولویت گذاری قرارگیرد.
    کلیدواژگان: هنری لوفور، متن فضایی زیارت، تولید فضا، شهر زیارتی، کلان شهر مشهد
  • غلامرضا صدیق اورعی صفحات 109-130
    زیارت معصومین (علیهم السلام) در باور مذهبی ایرانیان جایگاه برجسته ای دارد و در پژوهش های انجام گرفته حضور میلیون ها زائر در مشهد دیده شده است. اما اغلب تحقیقات درباره اقدام به سفر زیارتی است. این نوشتار به بررسی «نرفتن به سفر زیارتی» پرداخته است، با این سوال محوری که چرا عده ای از مردم مشهد به کربلا سفر نمی کنند. روش مورد استفاده «رویش نظریه» است. یافته بررسی این است که آنان که برای زیارت به عراق نمی روند، یا با مانعی مواجهند یا انگیزه ای برای آن ندارند. موانع در یک مقوله مرکزی «ناداری و بی تحملی» خلاصه می شود. موانعی که از جنس «ناداری» هستند، نداشتن زمان، پول و همسفر همدل است و موانعی که از جنس «بی تحملی» هستند، راه دور سفر، فشردگی برنامه، تمیزنبودن اماکن اقامتی، تغذیه ای و ناامنی است. فقدان انگیزه نیز در مقوله مرکزی «دل مشغولی های دیگر و بی اشتیاقی» خلاصه می شود که زیرمجموعه آن غلبه انگیز ه سیاحت، عدم اولویت تخصیص بودجه، اکتفا به زیارت حضرت رضا، یکسان انگاری زیارت از راه دور و نزدیک و نداشتن شوق زیارت امام حسین (ع) است. پیشنهاد پژوهشی مقاله بررسی این موضوع و نیز «سفرنکردن به مشهد» در سایر مناطق ایران است.
    کلیدواژگان: زیارت، گردشگری، عتبات عالیات، رویش نظریه، انگیزه ها، موانع
  • مژگان عظیمی هاشمی، سعید شریعتی مزینانی، فائزه اعظم کاری صفحات 131-156
    شهر مشهد مهم ترین قطب زیارتی و کانون عمده گردشگری مذهبی و زیارت در ایران است و به ویژه نزد شیعیان جهان نیز موقعیت ممتازی دارد و فضای کنش زیارتی سالانه میلیون ها زائر است. با عنایت به جایگاه سفرهای دینی و معنوی در گردشگری جهانی، کیفیت و شرایط مقاصد زیارتی می تواند نقش مهمی در تعمیق و بهبود کیفیت کنش زیارت داشته باشد و شرایط مناسبی برای تجربه معنوی زائر فراهم آورد. این نوشتار با عنایت به وجوه متعدد مقصد زیارتی، ابعاد فرهنگی و اجتماعی پایداری شهر زیارتی را واکاویده است.
    رویکرد این مطالعه آن است که جامعه میزبان یا مجاوران، هم در بعد سخت افزاری و هم در بعد نرم افزاری، لازم است جهت ارتقای کنش زیارتی زائران و گردشگران مذهبی تمهیداتی بیندیشند. هشت مولفه و چهل ودو شاخص در ذیل ابعاد اجتماعی، فرهنگی و گردشگری مذهبی پایدار استنباط شد و در فرآیند تحلیل عاملی تاییدی به حک و اصلاح رسید. شاخص های مذکور در فرآیند مقایسه سلسله مراتبی به شیوه فازی رتبه بندی شد و وزن تاثیر بعد اجتماعی – فرهنگی مولفه ها و شاخص های آن در تقویت پایداری زیارت تعیین گردید. نتایج پیمایش سلسله مراتبی نشان داد که از بین هشت مولفه تاییدشده در نمایه شاخص های اجتماعی - فرهنگی شهر زیارتی مطلوب که شامل امنیت، ایمنی، آموزش، فرهنگ میزبانی، هویت دینی، فضاهای مذهبی، فضاهای فرهنگی و تفریحی و سرمایه فرهنگی در شهر مشهد است، سه مولفه امنیت شهری، ایمنی و آموزش به قدری اولویت دارند که سایر مولفه ها را موقتا بی تاثیر می کنند.
    کلیدواژگان: شهر پایدار، ابعاد اجتماعی، فرهنگی شهر پایدار زیارتی، فرهنگ میزبانی، تحلیل سلسله مراتبی فازی
  • سیمین فروغ زاده، سعید شریعتی مزینانی، مجید دانایی سیج صفحات 157-179
    مقاله حاضر با استفاده از نظریات کنش گرا و ساخت گرا به توصیف و تحلیل جامعه شناختی مدت اقامت زائران ایرانی در مشهد می پردازد و نشان می دهد که عوامل موقعیتی- ساختاری از یک سو و متغیرهای ذهنی- ادراکی از سوی دیگر، ماندگاری زائران را مستقیم و غیرمستقیم تحت تاثیر قرار می دهند. اطلاعات مورد نیاز به وسیله پرسش نامه از 1600 زائر ایرانی در شهر مشهد، که به روش خوشه ایانتخاب شده بودند، به دست آمد و مشخص شد که مدت اقامت زائران به طور متوسط در فصول تابستان، پاییز و زمستان 5/5 روز و در فصل بهار 6 روز بوده است.
    برای شناخت عوامل تاثیرگذار بر ماندگاری زائران از تحلیل رگرسیون استفاده و معلوم شد که اولا هراندازه فاصله شهر محل سکونت زائر تا مشهد بیشتر باشد، ثانیا هرچه زائر با شهر مشهد آشناتر باشد و ثالثا هراندازه دفعات سفرهای پیشین زائر به مشهد بیشتر باشد، مدت اقامت زائر در مشهد طولانی تر است. همچنین زائران روستانشین در مقایسه با شهرنشین ها و کسانی که قبل از سفر ترجیح می داده اند بابت اسکان روزانه در مشهد هزینه کمتری بپردازند، مدت بیشتری در مشهد می مانند. علاوه بر این، دو متغیر درآمد ماهیانه خانواده و تعداد همسفران، در عین حال که هزینه های اقامت روزانه را افزایش می دهد، باعث کاهش ماندگاری می شود.
    کلیدواژگان: مدت ماندگاری، زیارت، ترجیح، میزبانی
  • علی یوسفی، غلامرضا صدیق اورعی، علیرضا کهنسال، فهیمه مکری زاده صفحات 180-198
    زیارت دیدار خودخواسته اماکن مقدس است که ابعاد عینی و ذهنی دارد؛ بعد عینی زیارت متضمن نهادمندی و توجیه مندی است. در حالی که نهادمندی زیارت حاصل انجام مکرر عمل زیارت در چارچوب آداب و احکام معین مذهبی است، توجیه مندی زیارت عمدتا شامل مجموعه احادیث و روایاتی است که در فضیلت و ثواب زیارت نقل شده و از طریق فرآیندهای پرورش و یادگیری اجتماعی زیارت را توجیه پذیر می کند. بعد ذهنی زیارت متضمن درونی سازی معنای زیارت است که به آگاهی زائر از خارق العاده بودن زیارت شونده و خضوع در برابر او می انجامد.
    تحلیل پدیدارشناختی تجارب زیارتی شش زائر در مشهد که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند نشان داد که اولا مناسک زیارت، عقیده به تقدس، عقیده به شفاعت، دلدادگی، خضوع، توسل جویی، مناجات و آرامش از موضوعات مرکزی معنای زیارت است که برحسب اشتراک معنا به سه مقوله کلی تر شامل آداب مندی زیارت، عقیده به خارق العادگی زیارت شونده و جذبه قابل تقسیم است. ثانیا هرسه مقوله معنایی مذکور در همه تجارب زیارتی مشارکت کنندگان وجود دارد و این اشتراک نشان دهنده پدیدار اجتماعی زیارت است. در مقابل، وجه تفریدی زیارت عمدتا مربوط به میزان رعایت آداب زیارت، ادراک خارق العادگی زیارت شونده و میزان جذبه و پیوستگی به اوست.
    کلیدواژگان: زیارت، پدیدارشناسی تجربی، تجربه زیارت، آداب مندی، خارق العادگی، جذبه
|
  • Seyyed Salar Ejtehadnejad Kashani, Nasrin, Alsadat Ghavami Pages 5-26
    The present essay studies the theoretical distinctions of two concepts: that of pilgrimage and that of tour in three aspects of social act, close approximation with different life style and two phenomena of pilgrim and tourist as two discursive identities. The essay makes distinction based on the experiences of three generations of Shahid Beheshti University’s staff. As such it builds a framework and makes efforts to demonstrate experiential distinctions among three generations on pilgrimage-tour. The technique of the depth interview was used to collect data for this study; therefore 15 persons of the university’s staff belonging to three generations were interviewed. The results show a marked reduction in third generation respondents’ tendency to pilgrimage in comparison with second and first generations. Also the respondents subjectively make a conceptual distinction between pilgrimage and tour of sacred places in abroad. This distinction is less frequently seen among pilgrimage and tour inside the country.
    Keywords: Sociology of tourism, Religious tourism, Pilgrimage, Tour, Generational differences
  • Hossein Akbari, Arash Ghahreman, Mohammad Mazhari Pages 27-44
    The degree of satisfaction is of interest to the travel agencies as well as the travelers, as far as travel services are concerned. Preparing a successful trip requires that a given agency or person spends money and conducts careful planning. Thus to the service providers it is important to know what kind of output these efforts bring about for the users. Here, in order to investigate travel satisfaction, Meta-analysis was used. Meta-analysis, as a method, can measure the subject especially when the cases (research projects) are numerous. In this analysis, 70 research Projects (out of which 16 cases were finally chosen) were studied. The utilized statistics are standard means and weight means. In sociology of consumption, accepting a tourist as a customer – who pays money for touristic services – is a framework. The overall results indicated that satisfaction concerning health and food issues stand at the lowest and satisfaction concerning the co-travelers stands at the highest level.
    Keywords: Tourists, Travel satisfaction, Meta, analysis, Pilgrims, Mashhad
  • Majid Heydari, Hamidreza Hemmatabadi, Mohammad Akbari Farimani Pages 45-62
    This paper describes and analyzes cultural needs of foreign pilgrims of Imam Reza’s holy shrine in the city of Mashhad. We conducted a survey to measure cultural needs in 5 dimensions including emotion, belief, ritual, knowledge and consequence. A total of 1427 pilgrims (Azerbaijani, English, Urdu, and Arabic-speaking) were questioned for the survey. Results showed that knowledge need is at the top of the hierarchy of cultural needs and the second level is consequential need. But the emotional, religious and ritualistic needs are located in lower levels. The difference between the degrees of five needs is statistically significant. In addition there are significant differences between four groups of foreign pilgrims in the intensity of cultural needs.
    Keywords: Imam Reza, Pilgrimage, Needs, Cultural needs, Foreign pilgrims
  • Mohammad Ghasemi, Salman Hayati, Mehdi Kazemi, Mohsen Hejazi Pages 63-86
    The way to pass leisure time as a social phenomenon in the metropolitan city of Mashhad, the holy tomb of Imam Reza (AS) regarding its international sanctity and significance is among the issues that requires a specific attitude for strategy formulation and planning. This study aims to prioritize development strategies of passing leisure time in the Mashhad metropolitan city. The research method is both descriptive and analytical with a deductive nature derived from a systemic attitude. Data collection method is documentary-library and survey which 50 questionnaires (experts) have been used with Delphi method. The tool used in this study is that of SWOT technique. It has been figured out in this study that regarding the leisure time in the Mashhad metropolitan city, the overriding issue is strengths and weaknesses. The results obtained in this study indicate that Mashhad metropolitan city has been positioned on an aggressive basis which shows that Mashhad metropolitan city should use its own strengths and weaknesses to eliminate weaknesses and threats. Also, the strategy for improving infrastructure performance of current passing leisure time and creating physical and spiritual atmosphere appropriate for pilgrimage culture has been assigned the first priority among the aggressive strategies.
    Keywords: Leisure time, Pilgrims, Strategic management, Strategic development, Mashhad City
  • Mehdi Saghaii, Faramarz Nodehi, Zohreh Javanbakht Qahfarrokhy, Seyyed Mohammad Bagher Tabatabaee Pages 87-108
    Pilgrimage is a social concept which has an association with sacred places and has long been of interest in different communities. Imam Reza's Holy Shrine is a sacred place which attracts millions of pilgrims every year. Due to the fact that there is a direct relationship and interaction between Mashhad pilgrims and inhabitants in this city, a spatial text of pilgrimage has been produced as a result of the pilgrimages in the destination. In the present article, spatial text of Imam Reza pilgrimage has been assessed on the basis of some dialecticians’ theories such as Henri Lefebvre’s. The ways that this spatial text can be produced, analyzed and characterized have been also evaluated; therefore, this study can be considered as a theoretical and analytical research of Imam Reza’s spatial text on a conceptual framework in accordance with Lefebvre’s model in which the existing binary oppositions and typology have been appraised. Based on these evaluations, some suggestions have been proposed apropos of Imam Reza’s spatial text and the obtained findings indicate that the spatial text of Imam Reza pilgrimage is a cultural text whose elements will provide religious awareness and recognition for both pilgrims and inhabitants. So, the effect of each element should be methodically assessed and prioritized when making decision about macro and micro elements of spatial text of Imam Reza pilgrimage.
    Keywords: Henri Lefebvre, Spatial text of pilgrimage, Production of space, Pilgrim's city, City of Mashhad
  • Gholamreza Seddigh Ouraee Pages 109-130
    Pilgrimage to shrines of the holy Imams is considered sacred by the Iranians. This leads millions to go on a pilgrimage annually to holy cities. Such journeys have recently become the subject of many research projects. Yet no researcher has conducted an investigation about “not going on a pilgrimage”. The main question of this research is “Why some of Mashhadies don’t go on pilgrimage to Atabat?” Here using Grounded Theory, I try to answer the question. Findings show that those who don’t travel to Atabat 1) encounter a barrier or 2) have no motive for it. Core category is first “lacking resources” and “no patience”: Lack of money, time, and companion; and intolerant of long way and great distance, jam of plans, undesirable lodging, food services, insecurity and the like. Core category of second is alternatively enjoyable activities and disaffection (inappetence), which consists mainly of recreational motive of journey, no preference to allocate money, to suffice to pilgrimage of Imam Ali Ridha, having no fervor for Imam Hussein ibn Ali pilgrimage, to see same of pilgrimage from far away and go on pilgrimage.This article proposes Research on this subject-matter about Mashhad and other holy cities in Iran.
    Keywords: Pilgrimage, Tourism, Atabat, Grounded theory, Motivations, Barriers
  • Mozhgan Azimi, Hashemi, Saeid Shariati, Faezeh Azam, Kari Pages 131-156
    Mashhad is the most important pilgrimage hub and religious travel destination in Iran and enjoys a privileged position in Shiite world. Considering the s status of spiritual travels in the world of tourism, the destination characteristics can play a significant role in deepening pilgrimage rituals and providing an appropriate condition for pilgrim's spiritual experience. This article analyzes socio-cultural dimensions of the pilgrimage city of Mashhad with the premise that it is a requirement for the host society to provide both software and hardware prerequisites for improving pilgrims experience. In the first step 8 factors and 42 indexes were identified and modified using affirmative factor analysis technique. The indexes were ranked in the process of fuzzy hierarchical comparison and each element and its indexes weight in sustainable religious tourism in Mashhad were determined. The findings showed that security and safety in the destination and the host community training have the most important factors.
    Keywords: Sustainable pilgrimage city, Socio, cultural dimension, Hospitality culture, Fuzzy hierarchical analysis
  • Simin Foroughzadeh, Saeid Shariati, Majid Danaee Pages 157-179
    This article presents a description and sociological analysis of the Iranian pilgrim's length of stay in Mashhad utilizing action and structural theories. It shows how situational and mental factors influence the independent variable both directly and indirectly. The data in need were acquired using the questionnaire administered with a sample of 1600 pilgrims chosen via cluster sampling method. The findings indicated that pilgrim's average length of stay in Mashhad was 5.5 days in summer, autumn and winter and 6 days in spring. In order to identify the influential factors of pilgrims stay duration, regression analysis was employed.It was found that: firstly, the longer the distance between Mashhad and the pilgrim's place of residence, the more acquainted are pilgrims with Mashhad and that the more often they have visited Mashhad, the longer they will stay in Mashhad. Moreover, village dwelling pilgrims stay in Mashhad more than those who live in cities and towns. Also the pilgrims who prefer to pay little for accommodation will stay longer than the others. Finally, two variables of family monthly income and total fellow travelers affect the stay duration negatively.
    Keywords: Length of stay, Iranian pilgrims, Mashhad, Influential factors
  • Ali Yousofi, Cholamreza Sedigh Ouraie, Alireza Kohansal, Fahimeh Mocrizadeh Pages 180-198
    Pilgrimage is an intended travel to a shrine or a holy place. This religious phenomenon is two-dimensional: subjective and objective. The objective dimension of pilgrimage includes institutionalization and plausibility of pilgrimage. Institutionalization of pilgrimage is a result of repeated pilgrimage with observing specific rituals and ordinances. Plausibility of pilgrimage, however, is mostly concerned with religious narrations (Ahadith) about the rewards of pilgrimage, internalized through learning and education. The subjective dimension of pilgrimage involves pilgrim's awareness of the superiority of the holy person and humbleness before him.A phenomenological analysis of pilgrimage experiences of 6 female participants in Mashhad shows the following: first, the cluster of holiness, belief in intercession, rituals, infatuation, humbleness, supplication, prayer and tranquility is hidden in the pilgrimage's experience, implicating categories of superiority, ritual and supplication through resorting to a holy person. Secondly, the three categories of superiority, ritual and supplication through resorting to a holy person are shared by all pilgrims, indicating the inter subjectivity or social dimension of pilgrimage. However, the uniqueness of pilgrimage is mostly an outcome of the pilgrim's awareness of superiority, his/her supplication and observing the rituals.
    Keywords: Pilgrimage, Empirical phenomenology, Experience of pilgrimage, Superiority, Ritualization